3/3/23

Κύηση, κορονοϊός και vegan διατροφή

Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου...

Κύηση, κορονοϊός και vegan διατροφή

«Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου».

Sophia Loren, Ιταλίδα ηθοποιός

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση αυτή ξεκινάει να υφίσταται με το που αντιλαμβάνεται μια γυναίκα ότι είναι έγκυος. Από τις πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό, είναι να γεννηθεί ένα υγιές μωρό. Στις μέχρι τώρα αγωνίες έρχεται να προστεθεί επιτακτικά και βίαια μία ακόμα, ο εφιάλτης του κορονοϊού .

Η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό στην εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου γυναίκας, του εμβρύου ή και των δύο.

Πιο συγκεκριμένα, κίνδυνοι για την κυοφορούσα γυναίκα εάν νοσήσει από τον ιό COVID-19 κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να διασωληνωθεί.
  • Έχει τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβιώσει σε σύγκριση με μία άλλη γυναίκα, ιδίας ηλικίας, που έχει τη νόσο αλλά δεν είναι έγκυος.
  • Είναι πιθανό να «υποφέρει» περισσότερο, διότι τα συμπτώματα από τον ιό COVID-19 στην εγκυμοσύνη είναι πιο έντονα.
  • Διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει προεκλαμψία και φλεβική θρόμβωση.

Κίνδυνοι για το έμβρυο εάν η έγκυος γυναίκα νοσήσει:

  • Ιατρογενής πρόωρος τοκετός. Πρόωρος τοκετός μπορεί να χρειαστεί, εάν απειλείται η ζωή της εγκύου ή υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα υπολειπόμενης ανάπτυξης εμβρύου.
  • Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου (IUGR – Intrauterine Growth Retardation). Αυτή η επιπλοκή οφείλεται κυρίως στην ελαττωμένη αιμάτωση του εμβρύου λόγω θρομβωτικών και άλλων αγγειακών αλλοιώσεων στο επίπεδο του πλακούντα.
  • Ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου.

COVID-19 εμβόλιο στην εγκυμοσύνη. Να γίνει ή να μη γίνει;
Η απάντηση δίνεται με σαφήνεια από τρεις γιγαντιαίους Επιστημονικούς Οργανισμούς Παγκοσμίου εμβέλειας ως κατωτέρω.
«COVID-19 εμβολιασμός συνιστάται για γυναίκες που κυοφορούν, θηλάζουν, προσπαθούν να μείνουν έγκυες τώρα ή πιθανόν να μείνουν έγκυες στο μέλλον».

Κέντρα για Έλεγχο και Πρόληψη των Ασθενειών (CDC-USA)

Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG)

Βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων  (RCOG)

COVID-19 mRNA εμβόλια στην εγκυμοσύνη.
Τα επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και MODERNA.

  • Μέχρι σήμερα, πάνω από 200.000 έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική με τα εμβόλια Pfizer ή MODERNA.
  • Αμφότερα έχουν χαρακτηριστεί ως ασφαλή για την κυοφορούσα γυναίκα και το έμβρυο.
  • Δεν προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο.
  • Δεν δημιουργούν προβλήματα στην κύηση, όπως πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, IUGR (σε αντίθεση με τη νόσο).
  • Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, ακόμα και αν χορηγηθούν στο πρώτο τρίμηνο κυήσεως.
  • Έχουν τις ίδιες παρενέργειες σε κυοφορούσες και μη κυοφορούσες γυναίκες.
  • Τα νεογνά των εμβολιασμένων γυναικών προστατεύονται από τον COVID-19 στους πρώτους μήνες της ζωής τους, λόγω διαπλακουντιακής μεταφοράς αντισωμάτων, κυρίως IgG, από την έγκυο στο έμβρυο. Το ίδιο φαινόμενο της παθητικής ανοσίας ισχύει και για τις περιπτώσεις θηλασμού.
  • Σε εμβολιασμένες κυοφορούσες γυναίκες, IgG αντισώματα για τον COVID-19 έχουν ανιχνευθεί στον ομφάλιο λώρο του νεογνού και στο μητρικό γάλα.
  • Vaccine-induced thrombosis and thrombocytopenia (VITT). Η σπάνια αυτή επιπλοκή (συχνότητα εμφάνισης 1/100.000) που έχει σχέση με θρόμβωση των αγγείων και θρομβοπενία, μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί μόνο σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Astra-Zeneca. Δεν έχει εμφανιστεί σε περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν Pfizer/MODERNA εμβόλια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η έγκυος γυναίκα και το έμβρυό της δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο κατά του ιού COVID-19.
    Αντιθέτως, κινδυνεύουν και οι δύο πολύ σοβαρά αν η μητέρα νοσήσει από τον ιό COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Το εμβόλιο κατά του ιού COVID-19 είναι η μόνη αποτελεσματική επιλογή που έχει η έγκυος γυναίκα, για να προστατεύσει τον εαυτό της και το έμβρυό της.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι περίπου 9 στις 10 κυοφορούσες γυναίκες που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19 λοίμωξη είναι ανεμβολίαστες.

Εκτός όμως από τα εμβόλια, άλλο μεγάλο όπλο στη φαρέτρα μας είναι η διατροφή και δη η χορτοφαγική, whole-food  plant-based diet. Από στοιχεία που συλλέχτηκαν σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, προκύπτει το συμπέρασμα ότι περνούν ηπιότερη νόσο οι χορτοφάγοι.

Οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να παίζουν σημαντικότερο ρόλο από όσο νομίζαμε σχετικά με το πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος από κορονοϊό. Τουλάχιστον, έτσι δείχνει έρευνα από το Νοσοκομείο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Συγκεκριμένα, όσοι είναι κατά κύριο λόγο χορτοφάγοι έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη κατά 73%. Την ίδια στιγμή και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στη διάρκεια των συμπτωμάτων του κορονοϊού. Η νέα αυτή μελέτη του Νοσοκομείου Στάμφορντ  του Κονέκτικατ ανέλυσε στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορονοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ). Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισαν αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων COVID-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους κρεατοφάγους, καθώς είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.  

Καθοριστικής σημασίας λοιπόν η χορτοφαγική διατροφή για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό, καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  επικεφαλής της οποίας ήταν ο Dr Kim Williams, καρδιολόγος του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Rush. Τα λαχανικά περιέχουν άφθονες πηγές μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Α, C, E και μέταλλα, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή αντισωμάτων, τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων (λευκά αιμοσφαίρια) και στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

«Όταν τρεφόσαστε με μη επεξεργασμένα τρόφιμα  φυτικής προέλευσης, τα επίπεδα φλεγμονής της καρδιάς μειώνονται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα» αναφέρει ο Dr Kim Williams, προτρέποντάς μας να ακολουθήσουμε μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή για την πρόληψη κατά του κορονοϊού.

Η ποικιλία σε μία χορτοφαγική διατροφή είναι μεγάλη καθώς υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και οσπρίων στη γη. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορείτε να προτιμήσετε τρόφιμα ολικής άλεσης (βρώμη, σιτάρι, κριθάρι), ψευδοδημητριακά (κεχρί, κινόα, φαγόπυρο), σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και οι σπόροι τσία, ξηρούς καρπούς αλλά και  όλων των ειδών τα όσπρια.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής με τρόφιμα μη επεξεργασμένα, καθώς επιπλέον είναι και ιδανική διατροφή για την ιδιαίτερη περίοδο της εγκυμοσύνης στη ζωή μιας γυναίκας προστατεύοντάς την ταυτόχρονα από βαριά νόσηση με κορονοϊό.