Καθ’έξιν ή επαναλαμβανόμενες αποβολές

Καθ’έξιν αποβολές ονομάζουμε τις επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές τριών ή περισσότερων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Επαναλαμβανόμενες αποβολές, που συμβαίνουν σε ζευγάρια έως την εικοστή εβδομάδα κυήσεως, παραμένουν ανεξήγητες σε ποσοστό έως και 60%. Για την εξήγηση των καθ’έξιν αποβολών έχουν ενοχοποιηθεί διάφορα αίτια, ανατομικά, γενετικά, ανοσολογικά αίτια, ορμονικές διαταραχές, αιματολογικές διαταραχές και λοιμώξεις.


Συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν, μπορεί και όχι. Κάποιες φορές αυτά μπορεί να είναι μικρή κολπική αιμόρροια, συνήθως σκούρου καφέ χρώματος, ελάττωση της ευαισθησίας των μαστών και άλλες φορές πάλι ενδέχεται να είναι πόνοι στο υπογάστριο συνοδευόμενοι από αιμορραγία.


Επιπρόσθετες εξετάσεις που επιβάλλεται να γίνουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ο έλεγχος για ύπαρξη θρομβοφιλίας και αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου, υστεροσκόπηση καθώς και καρυοτυπικός έλεγχος του ζεύγους.


Σημαντικές αποκλίσεις από το κανονικό βάρος σώματος μπορεί να επηρεάσουνε δυσμενώς την έκβαση μίας κυήσεως. Το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανόν να έχουνε το κάπνισμα καθώς και η υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ.