Ηπατίτιδες HCV, HBV

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ήπατος, μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια. Οι ιοί της ηπατίτιδας C και B ανήκουν στα αίτια αυτά και μεταδίδονται ποικιλοτρόπως π.χ. με μολυσμένο αίμα και τα παράγωγά του αλλά και με τη σεξουαλική επαφή καθώς και κατά την περιγεννητική περίοδο από τη μητέρα στο νεογνό.


Η οξεία λοίμωξη από τους προαναφερθέντες ιούς συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και γι’ αυτό σπάνια τίθεται και η διάγνωσή της. Ένα ποσοστό που φθάνει και το 80% των κρουσμάτων από ηπατίτιδα C και ένα, ευτυχώς κατά πολύ μικρότερο, ποσοστό του 10% από ηπατίτιδα B, θα μεταπέσει σε χρόνια λοίμωξη με απώτερο κίνδυνο να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος ή και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στις μέρες μας δεν είναι σε θέση να εξαλείψουν τη νόσο, εμποδίζουν όμως την εξέλιξή της.


Ενημέρωση και προφύλαξη είναι και εδώ λέξεις «κλειδί». Προληπτικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση των προαναφερθέντων νόσων είναι η προφύλαξη κατά τη σεξουαλική επαφή (κεφαλαιώδους σημασίας και για πολλές άλλες νοσογόνες οντότητες), μη κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων π.χ. οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, ψαλίδια, νυχοκόπτες, καθώς και αποκλειστικά προσωπική χρήση βελόνων ή άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη λήψη ναρκωτικών ουσιών ή για τρυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος(piercing) ή για τη δημιουργία τατουάζ.