3/6/23

Φυσιολογικός τοκετός

Η αναμονή για την έναρξη του τοκετού χαρακτηρίζεται από γλυκιά προσμονή...

Φυσιολογικός τοκετός

Η αναμονή για την έναρξη του τοκετού χαρακτηρίζεται από γλυκιά προσμονή ανάμικτη με περιέργεια για το καινούργιο μέλος της οικογένειας αλλά και αρκετή αγωνία. 

Για να βιώσει το ζευγάρι αυτό το τόσο σημαντικό χρονικό διάστημα με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία και θετικά συναισθήματα, χρειάζεται ενημέρωση αλλά και ειδικά μαθήματα ανώδυνου τοκετού που διδάσκονται από τη μαία-ψυχοπροφυλάκτρια.

Για την ομαλότερη έκβαση του τοκετού προτιμούμε να μην προβούμε σε προγραμματισμένη έναρξή του, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχει ιατρικός λόγος. Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τις πιθανότητες για καισαρική τομή. Η πραγματοποίηση του τοκετού είναι μια δυναμική κατάσταση που απαιτεί την πλήρη συνεργασία της μητέρας με τη μαιευτήρα και τη μαία. Σημαντικότατος παράγοντας είναι η έγκαιρη πρόβλεψη της ομαλής ή μη πορείας του τοκετού και το σωστό «timing», δηλαδή η ακριβής χρονική στιγμή που είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση.

Λόγω και της ιδιαίτερης φιλοσοφίας της ιατρού για μη παρεμβατικούς τοκετούς, δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση τοκετού στο νερό (είτε στο Μαιευτήριο «Ιασώ» είτε στο Μαιευτήριο «Λητώ») δυνατότητα τοκετού «σαν στο σπίτι» (Μαιευτήριο «Λητώ»), δυνατότητα χρήσης αιθέριων ελαίων και απαλής μουσικής, αν η επίτοκος το επιλέξει. Στόχος μας είναι οι μέλλοντες γονείς να βιώσουν τον ερχομό του μωρού τους σαν μια μοναδικά ευχάριστη εμπειρία ζωής.